Bardzo czekoladowy i bardzo śliwkowy mus na deser – są chętni?
Zapiekany mus czekoladowy ze śliwkami:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 250 g gorzkiej czekolady min. 60% zawartości kakao,
- 50 g mąki,
- 150 g masła + do posmarowania,
- 150 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Śliwki umyć osuszyć i wydrylować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć pergaminem i natłuścić masłem. Śliwki ułożyć na dnie formy. Czekoladę z masłem i solą rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. W rondelku wymieszać 100 g cukru pudru z 75 ml wody – zagotować i schłodzić. Syrop wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Jajka ubić z resztą cukru pudru, delikatnie wmieszać szpatułką masę czekoladową i przesianą mąkę. Powstałą masę przelać na śliwki. Do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika wstawić na dół naczynie z wodą (żeby parowała), a na górną półkę przygotowany deser. Piec ok. 60 minut, aż brzegi musu będą ścięte, a środek prawie płynny. Deser wystudzić, wyjąć z formy i kroić jak tort.
pysznosci 🙂
Najlepsze ❤
Ja poproszę 🙂
uuu dobrze wygląda 🙂