Risotto z dynią – idealne na jesień

Risotto z dyniąDzisiejszy przepis powstał na bazie świetnej receptury z Burczymiwbrzuchu. Swoją wersję nieco zmodyfikowałam ze względu na zawartość domowej spiżarni. Wyszło pysznie – więc polecam🙂

Risotto z dynią:

  • 1/2 dyni hokkaido,
  • 1 kubek ryżu arborio,
  • ok. 1 l bulionu,
  • 1/2 kubka wermutu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęd selera naciowego,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • 70 g masła,
  • 100 g wędzonego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4-5 suszonych pomidorów.

Dynię pokroić w kostkę pozbywając się pestek, wyturlać ją w oliwie, soli i pieprzu – upiec w 200 stopniach ok. 25-30 minut.

Na łyżce masła usmażyć pokrojony boczek i pomidory. Dodać i zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i seler. Dodać ryż i chwilkę smażyć. Dolać wermut – odparować. Zmniejszyć ogień i powoli dolewać po jednej chochelce ciepłego bulionu. Mieszać, dolewać, mieszać, dolewać, aż ryż będzie al dente. Risotto doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dodać większość startego sera wędzonego i pozostałe masło – wymieszać, wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na 4 minutki. Przed podaniem porcje posypać resztą sera i kawałkami przypieczonej dyni.

One thought on “Risotto z dynią – idealne na jesień

  1. Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s