Jaś z chorizo i suszonymi pomidorami

Jasiek2Do poniższej potrawy wykorzystałam fasolę jaś, natomiast jestem pewna, że byłaby równie smaczna z dodatkiem czerwonej fasoli, ciecierzycy, soczewicy czy np. bobu. (Inspiracja z „Mojego gotowania”, listopad 2014).

Jaś z chorizo i suszonymi pomidorami:

  • 500 g suchej fasoli jaś,
  • 1 biała cebula,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 goździki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 chorizo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1/2 opakowania fety,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Dzień wcześniej fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę i wlać świeżą. Dodać listek laurowy, tymianek i białą cebulę naszpikowaną goździkami. Fasolę ugotować do miękkości, odsączyć, wyrzucić dodatki i doprawić jasia solą do smaku.

W garnku z grubym dnem usmażyć pokrojone w półplasterki chorizo (bez dodatkowego tłuszczu, bo wytopi się on z kiełbaski). Gdy chorizo będzie rumiane dodać posiekany czosnek i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę – lekko podsmażyć. Dodać fasolę, koncentrat i posiekane suszone pomidory – wymieszać i doprawić całość solą i pieprzem, a następnie dusić 3-4 minutki. Przed podaniem potrawę szczodrze posypać posiekaną natką i pokruszoną fetą. Podawać z bagietką.

Jasiek1

2 myśli w temacie “Jaś z chorizo i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz