Mango Chicken

MangoChickenSuper delikatne danie z egzotyczną nutką. Miła odmiana dla niedzielnego obiadu.

Mango Chicken:

  • 4 udka kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona),
  • 6 dymek ze szczypiorkiem,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy,
  • 4 łyżeczki chutneya (u mnie morela/imbir/chili),
  • 1 mango,
  • olej rzepakowy,
  • świeża kolendra do dekoracji.

Umyte i osuszone udka natrzeć solą, pieprzem i pastą curry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym odrobiną oleju. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni pieca na 50 minut.

W tym czasie w jednej miseczce wymieszać posiekane zielone części dymki z pokrojonym w kostkę miąższem mango, jogurtem i mąką. W drugiej misce białe części dymki z sokiem z pomarańczy, chutneyem i odrobiną soli.

Po 50 minutach pieczenia, udka polać pomarańczowym sokiem z dodatkami i wstawić do piekarnika na 25 minut. Następnie dodać jogurt z mango i piec jeszcze 10 minut. Kurczaka podawać z listkami kolendry i ryżem.

Dodaj komentarz