Szybkie danie rybne z azjatycką nutą. Do tego delikatny makaron i chrupiące warzywa. Lekko, zdrowo, kolorowo 🙂 Przepis Jamiego.
Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami (z moimi zmianami):
- 300 g filetu z łososia,
- 300 g filetu z białej ryby (u mnie morszczuk),
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sezamu,
- 2 limonki,
- 1 łyżka miodu,
- kilka listków świeżej kolendry,
- 1 saszetka pasty miso,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 5 suszonych liści limonki kaffir,
- 1/2 opakowania jajecznych noodli,
- 1 papryczka chili,
- 1 świeży ogórek,
- 4 dymki,
- kilka rzodkiewek,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- sól,
- pieprz.
Olejem sezamowym posmarować płytkie naczynie żaroodporne. Osuszone ryby pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ryby ułożyć w naczyniu ściśle obok siebie, doprawić solą, pieprzem, posypać sezamem, skórką z 1 limonki, skropić sokiem z połowy limonki i miodem. Całość zapiekać ok 7-10 minut w 200 stopniach.
W garnku zagotować 1 l wody, dodać miso, sos sojowy, liście limonki, posiekane chili i makaron – przykryć i gotować wg instrukcji na opakowaniu, by makaron zmiękł i nabrał smaku.
W misce wymieszać pokrojone: ogórka, rzodkiewki i dymkę – doprawić je sokiem z limonki, sosem sojowym i oliwą extra vergine.
Upieczone ryby przed podaniem posypać listkami kolendry. Obok serwować miskę sałatki i makaron wraz z bulionem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂