Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami

AzjatyckieSzybkie danie rybne z azjatycką nutą. Do tego delikatny makaron i chrupiące warzywa. Lekko, zdrowo, kolorowo 🙂 Przepis Jamiego.

Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami (z moimi zmianami):

  • 300 g filetu z łososia,
  • 300 g filetu z białej ryby (u mnie morszczuk),
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • 1 saszetka pasty miso,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 5 suszonych liści limonki kaffir,
  • 1/2 opakowania jajecznych noodli,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 świeży ogórek,
  • 4 dymki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • sól,
  • pieprz.

Olejem sezamowym posmarować płytkie naczynie żaroodporne. Osuszone ryby pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Ryby ułożyć w naczyniu ściśle obok siebie, doprawić solą, pieprzem, posypać sezamem, skórką z 1 limonki, skropić sokiem z połowy limonki i miodem. Całość zapiekać ok 7-10 minut w 200 stopniach.

W garnku zagotować 1 l wody, dodać miso, sos sojowy, liście limonki, posiekane chili i makaron – przykryć i gotować wg instrukcji na opakowaniu, by makaron zmiękł i nabrał smaku.

W misce wymieszać pokrojone: ogórka, rzodkiewki i dymkę – doprawić je sokiem z limonki, sosem sojowym i oliwą extra vergine.

Upieczone ryby przed podaniem posypać listkami kolendry. Obok serwować miskę sałatki i makaron wraz z bulionem.

Jedna myśl w temacie “Ryby po azjatycku z makaronem w miso i warzywami

Dodaj komentarz