Domowy paprykarz z tuńczykiem

PaprykarzMam w domu okropnego tuńczykoluba. Tuńczykolub mógłby jeść swoją ulubioną rybkę z puszki 3-4 razy w tygodniu. Dlatego przygotowałam dla niego pewne urozmaicenie w postaci domowego tuńczykowego paprykarza. Efekt? Tuńczykolub cztery śniadania pod rząd zajadał paprykarza😀 Źródło przepisu – nogawkuchni.

Domowy paprykarz z tuńczykiem (z moimi zmianami):

  • 100 g ryżu,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 120 g koncentratu pomidorowego,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona papryka w proszku,
  • słodka papryka w proszku,
  • czosnek granulowany.

Ryż ugotować i wystudzić, następnie wymieszać z odcedzonym tuńczykiem. Cebule drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać marchewkę i dusić warzywa 10 minut czasem mieszając. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa wymieszać z ryżem i rybą, całość doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i czosnkiem. Podawać ze świeżym pieczywem.

2 thoughts on “Domowy paprykarz z tuńczykiem

  1. Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s