Oto przepis na zwykły – niezwykły niedzielny obiad z mięsem w roli głównej. Pieczeń z szynki można przygotować w garnku rzymskim lub w zwykłym naczyniu żaroodpornym, ale co najważniejsze – trzeba użyć tylko najlepszych składników!
Pieczeń z szynki z warzywnym purée i ziemniakami:
- 500 g szynki wieprzowej,
- kilka plasterków wędzonego boczku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 por – biała i jasnozielona część,
- kilka gałązek koperku,
- kilka gałązek szałwii,
- kilka gałązek tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 100 ml wermutu,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 5 ziemniaków + masło + ulubione zioła.
W garnku rzymskim (zanurzonym wcześniej w wodzie przez 15 minut) wymieszać pokrojone marchewki, pora, seler, czosnek, świeże zioła, tworząc „materac” dla mięsa.
Szynkę umyć, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, zawinąć w plasterki boczku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim szynkę z wszystkich stron na rumiano. Obsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i wermut. Zamknąć garnek i wstawić go do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 200 stopni i piec mięso przez ok. 1,5 godziny.
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem i ziołami – podpiec pod grillem przed samym podaniem.
Gotową pieczeń odłożyć na bok, by odpoczęła. W tym czasie przelać do miski upieczone warzywa (bez gałązek ziół), dodać masło – zmiksować na gładko i ew. doprawić. Pieczeń pokroić w plastry.
Mięso serwować z purée i rumianymi ziemniakami.
Wygląda wspaniale 🙂