Dla znudzonych pasztetami, wędlinami i żółtym serem – polecam niecodzienną pastę kanapkową, przygotowaną z salami i suszonych pomidorów. Sprawdzi się ona zarówno na zwykłych kanapkach, jak i na eleganckich bruschettach.
Winna pasta z salami i suszonych pomidorów:
- 100 g suszonych pomidorów,
- 70 g salami,
- 10 łyżek oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml czerwonego wina,
- oregano,
- bazylia,
- sól,
- pieprz,
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego.
Pomidory i salami bardzo drobno posiekać, wymieszać z oliwą, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, suszonymi oregano i bazylią oraz koncentratem – smażyć na malutkim ogniu, aż pomidory zmiękną. Dolać wino i dusić ok. 10 minut. Całość zmiksować na niemal całkowicie gładką pastę. Gotowe!