Bruschetty z lisiczkami ;)

Sezon na kurki (lisiczki) trwa. Naszym ulubionym daniem z dodatkiem złotych grzybków jest kremowa zupa, ale dziś zapraszam na coś bardziej rustykalnego i włoskiego – bruschetty. Niezwykle aromatyczne, idealne na upalne popołudnie.

Bruschetty z lisiczkami:

  • 3 ciabatty,
  • 1 koszyczek kurek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 filiżanki oliwy,
  • 2 spore pomidory malinowe,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • kilkanaście zielonych oliwek,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • sól,
  • pieprz.

Oliwę wymieszać ze zgniecionym czosnkiem. Tak powstałą emulsją posmarować rozkrojone ciabatty – odstawić.

Na maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę – na złoto. Dodać posiekane kurki (oczywiście wcześniej oczyszczone) – zezłocić. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane oliwki, a także listki oberwane z tymianku, posiekaną natkę, sól i pieprz. Smażyć na dużym ogniu aż większość soków wyparuje. Ew. dodatkowo doprawić.

Naoliwione ciabatty podpiec pod grillem. Gdy będą złote i gorące, na wszystkich 6 połówkach pieczywa ułożyć porcje kurek. Udekorować natką.

Reklamy

2 myśli w temacie “Bruschetty z lisiczkami ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s