W przypadku dzisiejszego wpisu wystarczy spojrzeć na zdjęcie, by wiedzieć o co chodzi. Piersi kurczaka z sałatką z bulguru, szparagami i sosem z suszonych pomidorów to danie kompletne. Sprawdzi się na niedzielny obiad albo na grilla, bo kurczaka i szparagi wystarczy wówczas wrzucić na ruszt a nie na patelnię i jedzonko gotowe.
Piersi kurczaka z sałatką z bulguru, szparagami i sosem z suszonych pomidorów:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 2/3 szklanki bulguru,
- 1 cytryna,
- 1 garść migdałów,
- oliwa,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 garść listków mięty,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka w proszku.
Pomidory rozetrzeć na pastę, wymieszać z jogurtem i sokiem z połowy cytryny – schłodzić.
Bulgur ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu, pod koniec dodać groszek. Odcedzić i przełożyć do miski. Do bulguru i groszku dodać posiekaną miętę, oliwę, sól, pieprz, skórkę i sok z reszty cytryny. Migdały uprażyć na suchej patelni, posiekać i dodać do sałatki. Gotowe!
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem – rozbić tłuczkiem na jednakową grubość ok. 1 cm. Mięso usmażyć na oliwie, z obu stron na ciemnozłoto.
Na drugiej patelni udusić szparagi z odrobiną wody (wcześniej trzeba je porządnie wypłukać i odłamać zdrewniałe końcówki). Gdy woda odparuje, szparagi powinny być już al dente. Wtedy wystarczy zdjąć pokrywkę, wlać łyżkę oliwy i troszkę je przyrumienić z dodatkiem soli.
Kurczaka podawać ze szparagami, sałatką, sosem i ew. sałatą.
Ale pyszności, same moje ulubione składniki 🙂