Kolejna znakomita zupa-krem od Jamiego. Za jarmużem nie przepadam, ale w tej zupie mi nie przeszkadzał. No i te grzaneczki. Mmmmmmm 🙂
Krem porowo-ziemniaczany z ziołowo-serowymi grzankami:
- 1 por – biała i jasnozielona część,
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
- 2 garście jarmużu (listki bez twardych części) – może być mrożony,
- 1/2 pęczka mięty,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 40 g grana padano,
- 1 duża garść migdałów,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- oliwa extra vergine,
- razowe pieczywo,
- sól,
- pieprz.
Na oliwie zeszklić posiekany por, przykryć go i dusić 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zgnieciony czosnek – chwilkę smażyć. Dodać bulion – gotować zupę do miękkości ziemniaków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać jarmuż. Zupę zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem.
W moździerzu rozetrzeć miętę, natkę, migdały, starte grana padano (można też wszystko posiekać) – wymieszać z octem i oliwą extra vergine.
Kromki razowego pieczywa opiec pod grillem i posmarować ziołowo-serową pastą. Podawać z gorącą zupą.