Spaghetti z pesto z bobu i pistacjowo-migdałową posypką

W piątki po pracy zwykle mam czas wypełniony w 100%. Skomplikowany i czasochłonny obiad to ostatnia rzecz, której potrzebuję. Zdecydowanie wolę sięgnąć po coś szybkiego, świeżego i najczęściej – sprawdzonego. Tym razem jednak zachciało mi się nowości. Jeśli i Wy macie ochotę na szybki makaron – ale z niecodziennym sosem, to poniżej znajdziecie recepturę. Inspiracja – Jamie.

Spaghetti z pesto z bobu i pistacjowo-migdałową posypką:

  • 350 g makaronu spaghetti,
  • 1 garść listków mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 g mrożonego bobu (póki jeszcze nie ma świeżego),
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • oliwa extra vergine,
  • 100 g fety,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 garść wyłuskanych pistacji,
  • 1 garść migdałów.

Bób ugotować i obrać.

Pistacje i migdały uprażyć na suchej patelni, a gdy przestygną ubić je w moździerzu.

Makaron ugotować al dente.

W misce zmiksować blenderem bób, skórkę i sok z cytryny, miętę, zgnieciony czosnek, chili i sporo oliwy – doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z bobowym pesto. Porcje dania posypać pistacjami z migdałami oraz fetą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s