Szybki makaron z cukinią, pomidorkami truskawkowymi i makiem

Zapraszam na szybkie, wiosenne danie z makaronem w roli głównej. Świeżutkie, lekkie i pachnące bazylią. Cud-miód!

Szybki makaron z cukinią, pomidorkami truskawkowymi i makiem:

  • 250 g makaronu (u mnie wstążki z suszonymi pomidorami),
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
  • 2 małe cukinie,
  • 1 gałązka pomidorków truskawkowych,
  • 1 garść maku,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 50 g grana padano,
  • oliwa extra vergine,
  • sól.

Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Czosnek drobno posiekać. Cukinię obrać lub nie, wypestkować i pokroić w ćwierćplasterki. Bazylię drobno posiekać.

Na oliwie zeszklić czosnek z płatkami chili. Dodać cukinię i pomidorki – doprawić solą – smażyć 3-4 minuty. Do warzyw dodać odcedzony makaron i trochę wody z jego gotowania. Dodać bazylię, mak i starte grana padano – wymieszać.

Porcje makaronu skropić oliwą extra vergine i posypać dodatkowym serem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s