Zapraszam na szybkie, wiosenne danie z makaronem w roli głównej. Świeżutkie, lekkie i pachnące bazylią. Cud-miód!
Szybki makaron z cukinią, pomidorkami truskawkowymi i makiem:
- 250 g makaronu (u mnie wstążki z suszonymi pomidorami),
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa,
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
- 2 małe cukinie,
- 1 gałązka pomidorków truskawkowych,
- 1 garść maku,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 50 g grana padano,
- oliwa extra vergine,
- sól.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. Czosnek drobno posiekać. Cukinię obrać lub nie, wypestkować i pokroić w ćwierćplasterki. Bazylię drobno posiekać.
Na oliwie zeszklić czosnek z płatkami chili. Dodać cukinię i pomidorki – doprawić solą – smażyć 3-4 minuty. Do warzyw dodać odcedzony makaron i trochę wody z jego gotowania. Dodać bazylię, mak i starte grana padano – wymieszać.
Porcje makaronu skropić oliwą extra vergine i posypać dodatkowym serem.