Cytrynowy kurczak z rzymskiego garnka

No takiego mam kochanego Męża – co poradzić 🙂 Przed Jego wyjściem do OBI mówię mu dla żartu „kup mi coś fajnego”, a on wraca z moim wymarzonym garnkiem rzymskim 🙂

Tak się składa, że od dawna chciałam taki mieć. Teraz mam i polecam jego zakup wszystkim, którzy tak jak my lubią dania jednogarnkowe, zapiekanki, wolno pieczone mięso.

Zasady użytkowania takiego garnka, który działa jak naturalny parowar są proste:

  • trzeba go przed gotowaniem zanurzyć w wodzie na 15 minut;
  • garnek wraz z całą zawartością trzeba wstawiać do zimnego piekarnika i dopiero wtedy rozgrzewać;
  • nie wolno zaglądać do środka garnka, aż do końca pieczenia.

Proste? Proste. A co otrzymujemy w zamian? Bardzo aromatyczne dania, miękkie mięso i warzywa, smak skondensowany w zgromadzonych sokach. Brzmi fajnie, prawda?

Cytrynowy kurczak z rzymskiego garnka:

  • 6 pałek z kurczaka,
  • 1 młody por (biała i jasnozielna część),
  • 2 cebula,
  • 1 cytryna,
  • 1 garść listków mięty,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Placki chapati:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • ciepła woda,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szczypta kuminu rzymskiego,
  • kilka łyżek masła klarowanego.

Mięso umyć, osuszyć i wymieszać z marynatą (sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru) – odstawić na pół godziny.

Mięso osączyć z marynaty i obsmażyć na złotobrązowo z wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.

Na dnie namoczonego garnka ułożyć warstwę z pokrojonego w krążki pora. Na niej ułożyć pałki. Wierzch posypać cebulkami pokrojonymi w grube pióra.

2 łyżki oliwy wymieszać z sokiem i skórką z cytryny (najlepiej obrać cytrynę obieraczką i pokroić skórkę w paseczki), posiekaną miętą, solą, pieprzem i imbirem. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Danie piec 1,5 godziny w 180 stopniach.

Obie mąki zagnieść z solą i kuminem dodając ciepłej wody. Gdy ciasto będzie jędrne należy zawinąć je w ściereczkę i odstawić na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, uformować z nich kulki i każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Każdy kolejny placek smażyć na suchej patelni, po minucie z każdej strony. Gdy obie strony będą już gotowe, placek polać stopionym masłem klarowanym i jeszcze raz obsmażyć placek z obu stron. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami.

Kurczaka w aromatycznym cytrynowo-cebulowym sosie podawać z ciepłymi plackami chapati i np. sałatą.

 

Dodaj komentarz