Dla miłośników rolad śląskich przygotowałam coś odrobinkę lżejszego i nowoczesnego. Na szczególną uwagę zasługuje tu znakomity sos cebulowy, który w połączeniu z puree ziemniaczanym złagodzonym dodatkiem kalafiora smakuje obłędnie. Smacznego!
Wieprzowe roladki z ogórkiem kiszonym i sosem cebulowym:
- 500 g surowej szynki (kulki),
- 2-3 ogórki kiszone,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1 garść listków szałwii,
- sól,
- pieprz,
- 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 cebule,
- 100 ml wermutu,
- 150 ml śmietany 12%,
- 6 ziemniaków,
- 1/2 kalafiora (lub 1 mały),
- 1 łyżka masła.
Szynkę pokroić na 8 plastrów i każdy rozbić. Każdy plaster doprawić solą, pieprzem, a wnętrze posmarować musztardą i posypać posiekaną natką, szczypiorkiem i szałwią. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w słupki. Na każdym plastrze mięsa położyć porcję ogórków i zwinąć roladę. Każdą roladę zawinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim roladki – z wszystkich stron na złoto. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę przesmażyć. Całość podlać wermutem i po krótkiej chwili odparowywania przykryć mięso i dusić 20 minut.
Roladki odkryć i wlać do nich osoloną śmietankę – wymieszać i smażyć już bez pokrywki ok. 15 minut. Roladki odłożyć na talerz, a powstały na patelni sos zblendować.
Roladki podawać z sosem cebulowym i puree (ziemniaki ugotowane z kalafiorem, zgniecione i wymieszane z masłem i solą).