Wieprzowe roladki z ogórkiem kiszonym i sosem cebulowym

Dla miłośników rolad śląskich przygotowałam coś odrobinkę lżejszego i nowoczesnego. Na szczególną uwagę zasługuje tu znakomity sos cebulowy, który w połączeniu z puree ziemniaczanym złagodzonym dodatkiem kalafiora smakuje obłędnie. Smacznego!

Wieprzowe roladki z ogórkiem kiszonym i sosem cebulowym:

  • 500 g surowej szynki (kulki),
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 garść listków szałwii,
  • sól,
  • pieprz,
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 100 ml wermutu,
  • 150 ml śmietany 12%,
  • 6 ziemniaków,
  • 1/2 kalafiora (lub 1 mały),
  • 1 łyżka masła.

Szynkę pokroić na 8 plastrów i każdy rozbić. Każdy plaster doprawić solą, pieprzem, a wnętrze posmarować musztardą i posypać posiekaną natką, szczypiorkiem i szałwią. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w słupki. Na każdym plastrze mięsa położyć porcję ogórków i zwinąć roladę. Każdą roladę zawinąć w plaster szynki szwarcwaldzkiej.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić na nim roladki – z wszystkich stron na złoto. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę przesmażyć. Całość podlać wermutem i po krótkiej chwili odparowywania przykryć mięso i dusić 20 minut.

Roladki odkryć i wlać do nich osoloną śmietankę – wymieszać i smażyć już bez pokrywki ok. 15 minut. Roladki odłożyć na talerz, a powstały na patelni sos zblendować.

Roladki podawać z sosem cebulowym i puree (ziemniaki ugotowane z kalafiorem, zgniecione i wymieszane z masłem i solą).

Dodaj komentarz