Makaron z pesto z pieczonej papryki i czosnku z makiem

Pieczony czosnek jest po prostu obłędny. Świetnie smakuje w risotto, doskonale w ziemniaczanym puree. Dziś zapraszam na makaron z prostym pesto przygotowanym na bazie m.in. pieczonego czosnku.

Makaron z pesto z pieczonej papryki i czosnku z makiem:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 główka czosnku,
  • sok i skórka z 1 cytryny (małej),
  • 1 pęczek bazylii,
  • oliwa extra vergine,
  • 2 łyżki maku,
  • sól,
  • pieprz,
  • grana padano do podania,
  • ew. chili.

Papryki wypestkować i posmarować oliwą. Piec je skórą do dołu przez ok. 30 minut w 180 stopniach, aż skórka sczernieje. W tym samym czasie piec główkę czosnku posmarowaną oliwą i zawiniętą w folię aluminiową. Upieczone papryki przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i odstawić na 15 minut. Gdy czosnek będzie miękki wyjąć go z pieca i wystudzić.

Makaron ugotować al dente.

Papryki obrać ze skórki i przełożyć do wysokiej miski. Dodać wyciśnięty z ząbków mięciutki czosnek. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Doprawić.

Makaron odcedzić i od razu wymieszać z pesto. Porcje dania udekorować bazylią i posypać grana padano.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s