Zielona pizza

Słońce!!! Wiosna!!! Podlana deszczem zieloność wreszcie ma szansę pokazać się w całej okazałości! A skoro wiosna, to i na talerzu jakoś zieleniej i weselej. Dziś zapraszam na niezawodną pizzę z pysznymi dodatkami, wśród których główne skrzypce zagrali Pan Szpinak i Panna Feta.

Zielona pizza:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 150-170 ml ciepłego mleka,
  • 1/2 paczki suszonych drożdży (ok. 3 1/2 g).

Zielona masa szpinakowa:

  • 200-250 g mrożonego szpinaku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 dymki (białe i jasnozielone części),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól.

Pozostałe dodatki:

  • kilkanaście czarnych oliwek,
  • 1/3 opakowania fety,
  • kilka gałązek tymianku,
  • suszone oregano,
  • 2 szklanki startego sera (u mnie havarti, ale jeszcze lepsza będzie mozzarella),
  • kilkanaście plasterków wędzonej kiełbasy drobiowej (można pominąć),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Ciepłe mleko wymieszać z cukrem pudrem, drożdżami i łyżeczką mąki – odstawić pod przykryciem na 5 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.

Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę i rozczyn – wymieszać. Zagnieść na stolnicy miękkie, elastyczne i jędrne ciasto (w razie potrzeby podsypać masę mąką). Z ciasta uformować kulę, przykryć ją miską lub folią – odstawić na 15 minut.

Na oliwie zeszklić posiekaną dymkę z pokrojonym drobno selerem i czosnkiem. Na koniec dodać rozmrożony szpinak – smażyć, aż część wody odparuje. Masę doprawić solą. Jeśli szpinak „puści” więcej wody, warto masę odcisnąć na sitku. Inaczej sok mógłby podpłynąć pod ciasto podczas pieczenia, a wtedy nici z chrupiącej pizzy.

Ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek i przełożyć go na blaszkę przykrytą pergaminem lekko posmarowanym oliwą. Na cieście rozsmarować równo koncentrat, a na nim rozprowadzić masę szpinakową, posypać serem, oliwkami, pokruszoną fetą. Ułożyć plasterki kiełbaski. Całość posypać solą, oregano i tymiankiem.

Piec 12-15 minut w 220 stopniach, aż ciasto się mocno zarumieni, a na serze pojawią się skwierczące bąbelki.

Advertisements

2 thoughts on “Zielona pizza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s