Wspaniała, prosta, w miarę szybka. Smaczna na ciepło i na zimno, na świeżo i drugiego dnia. Koniecznie! (zdjęcie okropne, ale innego nie mam 😦 )
Serowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i komosą ryżową:
- 1 szklanka komosy ryżowej,
- 1 brokuł,
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa cajun,
- 200 g startego żółtego sera.
Komosę ugotować z dodatkiem soli, wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente – odcedzić.
Piersi przekroić na pół – tak, by powstały cztery kotlety. Przyprawić je solą, pieprzem i mieszanką cajun – usmażyć na oliwie, na złoto z obu stron. Gdy mięso lekko przestygnie, pokroić je w paseczki.
W misce wymieszać komosę, brokuły i kurczaka.
Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać ciepłe mleko i gotować aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i połowę sera – wymieszać. Gorący sos przelać do przygotowanych wcześniej produktów – wymieszać i przełożyć do keksówki wyściełanej pergaminem. Wierzch wygładzić i posypać resztą sera oraz odrobiną przyprawy cajun. Piec pod grillem w 200 stopniach przez 10-15 minut. Podawać z lekką sałatką.
Pycha, moje ulubione smaki 🙂