Serowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i komosą ryżową

Wspaniała, prosta, w miarę szybka. Smaczna na ciepło i na zimno, na świeżo i drugiego dnia. Koniecznie! (zdjęcie okropne, ale innego nie mam 😦 )

Serowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i komosą ryżową:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1 brokuł,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa cajun,
  • 200 g startego żółtego sera.

 

Komosę ugotować z dodatkiem soli, wg instrukcji na opakowaniu.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente – odcedzić.

Piersi przekroić na pół – tak, by powstały cztery kotlety. Przyprawić je solą, pieprzem i mieszanką cajun – usmażyć na oliwie, na złoto z obu stron. Gdy mięso lekko przestygnie, pokroić je w paseczki.

W misce wymieszać komosę, brokuły i kurczaka.

Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać ciepłe mleko i gotować aż zgęstnieje. Dodać sól, pieprz i połowę sera – wymieszać. Gorący sos przelać do przygotowanych wcześniej produktów – wymieszać i przełożyć do keksówki wyściełanej pergaminem. Wierzch wygładzić i posypać resztą sera oraz odrobiną przyprawy cajun. Piec pod grillem w 200 stopniach przez 10-15 minut. Podawać z lekką sałatką.

Jedna myśl w temacie “Serowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i komosą ryżową

Dodaj komentarz