Kakaowe ciasto z suszonymi śliwkami na czerwonym winie (wegańskie)

Banalnie proste ciasto z pysznymi, aromatycznymi dodatkami – w sam raz na jedno posiedzenie przy kawie. Dla tych, których to interesuje – bez mleka, jajek, masła i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Kakaowe ciasto z suszonymi śliwkami na czerwonym winie (wegańskie):

  • 2/3 szklanki cukru muscovado,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1 szklanka czerwonego wina (u mnie półwytrawne),
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych,

oraz

  • kilka suszonych śliwek,
  • cukier puder.

W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, następnie połączyć mokre z suchymi. Przygotowaną masę przełożyć do małej (22 cm średnicy) tortownicy lub inne małej foremki wyściełanej pergaminem. W ciasto powciskać suszone śliwki. Piec w 150 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reklamy

One thought on “Kakaowe ciasto z suszonymi śliwkami na czerwonym winie (wegańskie)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s