Sernik rosyjski – deser na bogato

Przepis na ten rewelacyjny sernik znalazłam tutaj – klik. Widząc zdjęcia i czytając opis wiedziałam, że będzie to kolejne ciasto, które przygotuję. Z czystym sumieniem polecam wszystkim sernikomaniakom.

Sernik rosyjski (z moimi zmianami):

Spód:

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru muscovado,
  • 3 łyżki zwykłego cukru,
  • 1/3 kostki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.

Masa:

  • 1 kg twarogu (sernikowego z wiaderka lub zwykłego, ale dwa razy zmielonego),
  • 250 g mascarpone,
  • 1 szklanka śmietany 36%,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szczypta soli.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, masą wylepić dno prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej pergaminem). Piec 10 minut w 200 stopniach – wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno w jednej misce. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru w drugiej misce. W największej misce twaróg zmiksować z mascarpone i resztą cukru. Dodać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę – zmiksować. Odstawić mikser, dodać śmietanę i pianę z białek – wymieszać delikatnie i dokładnie szpatułką. Masę przelać na podpieczony spód. Wierzch posypać rodzynkami i delikatnie przemieszać je z masą, by część z nich się zapadła. Piec 10 minut w 200 stopniach, a potem 1 godzinę w 150.

Ciasto wystudzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s