Bardzo aromatyczna zupa zainspirowana przepisem na jarskie curry Jamie’go, podawana z chlebem i ciepłą sałatką z pomidorków. Dla fanów egzotyki – w sam raz.
Kokosowa zupa z soczewicą i szpinakiem:
Zupa:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 czerwona papryka,
- 1 pęczek kolendry – łodyżki,
- olej rzepakowy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka nasion kozieradki,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 puszka soczewicy,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 150-200 g szpinaku baby,
- sól,
- pieprz.
Sałatka:
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cytryny,
- oliwa,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek kolendry – listki,
- sól.
Bardzo drobno pokroić (ręcznie lub w rozdrabniaczu) obrane: cebulę, ząbek czosnku, imbir, a także chili, łodyżki kolendry i wypestkowaną paprykę. Na łyżce oleju szybko, ale ostrożnie (bo pstryka) podsmażyć kurkumę, kozieradkę, połowę gorczycy. Dodać posiekane warzywa i smażyć 3-4 minutki często mieszając. Dodać soczewicę wraz z zalewą i mleko kokosowe – przykryć i gotować ok. 7 minut. Wyłączyć ogień, dodać umyty szpinak, wymieszać żeby się zblanszował i doprawić zupę solą i pieprzem.
Na łyżce oliwy podsmażyć 2 minutki pokrojone w ćwiartki pomidorki, skórkę z cytryny i jej miąższ, resztę gorczycy, płatki chili i posiekany czosnek. Wyłączyć ogień, doprawić solą i tuż przed podaniem posypać sałatkę listkami kolendry.
Całe danie podawać z pieczywem.
Mój smak – adoptuję go w ciemno -:)))