Fuczki

fuczkiPyszne regionalne danie łemkowskie przygotowane z prostych składników, w 15 minut. Smakuje jak połączenie wytrawnych racuchów, pakory i placków ziemniaczanych. Brzmi nieźle? 😉

Fuczki:

  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • mąka pszenna (tyle ile „weźmie” ciasto),
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kminek mielony,
  • kapusta kiszona najlepszej jakości – ok. 180-200 g,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać przyprawy i mąkę – ciasto ma być gęste – bardziej gęste niż na naleśniki. Do ciasta dodać lekko odciśniętą kapustę, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na nim smażyć fuczki w kształcie małych racuszków (z obu stron na złotobrązowo).

Usmażone fuczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło np. z gęstym sosem czosnkowym (jogurt grecki+czosnek+sok z cytryny+sól+pieprz) i koperkiem.

Jedna myśl w temacie “Fuczki

Dodaj komentarz