Pyszne regionalne danie łemkowskie przygotowane z prostych składników, w 15 minut. Smakuje jak połączenie wytrawnych racuchów, pakory i placków ziemniaczanych. Brzmi nieźle? 😉
Fuczki:
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- mąka pszenna (tyle ile „weźmie” ciasto),
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- kminek mielony,
- kapusta kiszona najlepszej jakości – ok. 180-200 g,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać przyprawy i mąkę – ciasto ma być gęste – bardziej gęste niż na naleśniki. Do ciasta dodać lekko odciśniętą kapustę, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na nim smażyć fuczki w kształcie małych racuszków (z obu stron na złotobrązowo).
Usmażone fuczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło np. z gęstym sosem czosnkowym (jogurt grecki+czosnek+sok z cytryny+sól+pieprz) i koperkiem.
bardzo apetyczne danie, nigdy nie jadłam podobnych placuszków