Podpłomyki piwne z gotowanym kurczakiem i pikantną cukinią

zcukiniaLekkie, pełne smaku danie, idealne na ciepłą kolację. Super!

P.S. Nie cierpię sztucznego światła przy robieniu zdjęć!😦

Podpłomyki piwne z gotowanym kurczakiem i pikantną cukinią:

Mięso:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy.

Paprykowe tzatziki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 garść szczypioru,
  • 1 mały kubek gęstego jogurtu,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny – do smaku.

Cukinia:

  • 1 cukinia,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 garść listków mięty,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Podpłomyki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka piwa,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • sól.

Mąkę wymieszać z solą i masłem. Na koniec dodać lekko podgrzane piwo i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulkę i odstawić na 15 minut (lub na czas przygotowywania reszty dania). Ciasto podzielić na 6-8 równych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Każdy podpłomyk smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony (aż na plackach pojawią się ciemnobrązowe plamki). Podpłomyki odłożyć w ciepłe miejsce.

Kurczaka ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i listka laurowego. Gorącą pierś pokroić w plasterki.

Umytą cukinię obrać, wypestkować i pokroić w plasterki. Drobno posiekać chili, czosnek i miętę. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać chili, czosnek i miętę. Po niecałej minutce smażenia dodać cukinię. Warzywa posolić, popieprzyć i przykryć – dusić aż cukinia lekko zmięknie.

Umytą paprykę wypestkować i pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypior i czosnek posiekać. W miseczce wymieszać jogurt z papryką, szczypiorem i czosnkiem – doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawać!!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s