Zielone roladki z kurczaka z komosą ryżową i domowym pesto

roladkizcukiniaMoje dzisiejsze danie aż krzyczy zielenią. Krzyczy za wiosną i latem, świeżymi ziołami, chrupiącą cukinią i ciepłem – przede wszystkim ciepłem. Dość nostalgii – idę wieszać pranie choć na zewnątrz 8 stopni i urywający głowy wiatr😦 Dobrej soboty! (inspiracja – Jamie).

Zielone roladki z kurczaka z komosą ryżową i domowym pesto:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 1 jajko,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 100 g mrożonego groszku – rozmrożonego,
  • oliwa,
  • 1 pęczek bazylii,
  • 1 garść łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 garść startego grana padano,
  • 2/3 szklanki komosy ryżowej,
  • sól,
  • pieprz.

Cukinię umyć i przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć ją w długie paski przypominające tagliatelle. Połowę odłożyć, a drugą połowę wymieszać z sokiem z 1/2 cytryny, solą, pieprzem i kapką oliwy – sałatka gotowa.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Cztery powstałe kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem, by mięso miało wszędzie tę samą grubość. Kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem.

W rozdrabniaczu zmiksować pokruszony chleb, skórkę z 1/2 cytryny, groszek, jajko, sól i pieprz. Z powstałej masy uformować 4 kiełbaski.

Na każdy kawałek mięsa położyć kilka plastrów cukinii i kiełbaskę z farszu – zwinąć szczelną roladkę i spiąć ją wykałaczkami. Roladki smażyć na oliwie lub oleju, na złotobrązowo z wszystkich stron.

W międzyczasie ugotować komosę ryżową wg instrukcji na opakowaniu i przygotować pesto, czyli w umytym rozdrabniaczu zmielić orzechy, sok i skórkę z 1/2 cytryny, grana padano, sporo oliwy i liście bazylii – doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną komosę wymieszać z pesto.

Na talerzach ułożyć porcje komosy, na niej roladki (wcześniej należy wyjąć wykałaczki), obok świeżą sałatkę z pasków cukinii.

One thought on “Zielone roladki z kurczaka z komosą ryżową i domowym pesto

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s