Najpuszystszy biszkopt świata ;) z jabłkami

biszkoptJesień. Jabłka. Cynamon. Ciasto. Biszkopt 🙂

Biszkopt z jabłkami:

  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szczypta soli.

Jabłka umyć, obrać, wydrylować, pokroić w plasterki.

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec zacząć dosypywać cukier. Gdy piana zgęstnieje i zacznie się błyszczeć, dodawać po jednym żółtku. Dosypać mąkę i miksować jeszcze tylko kilka sekund, by składniki się połączyły. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym lub wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać je cynamonem, a następnie piec biszkopt w 180 stopniach przez 50 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z pieca i upuścić prosto na podłogę z wysokości ok. 40-50 cm. Wstawić do wyłączonego piekarnika i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz