Tradycyjny Mac & Cheese z szynką szwarcwaldzką

mcZapraszam na najbardziej tuczącą, niezdrową i kompletnie niewartościową dla organizmu (no prawie) potrawę świata – makaron z serem 🙂

Mac & Cheese z szynką szwarcwaldzką:

  • 300 g drobnego makaronu – u mnie kolanka,
  • 100 g masła,
  • 2 szklanki startego sera – u mnie mozzarella, cheddar i grana padano,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie – kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej.

Na patelni usmażyć szynkę szwarcwaldzką – na chrupko (ma się ładnie skarmelizować). Odcedzić na papierowym ręczniku.

W sporym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, dodać mleko, sól, pieprz, startą gałkę – ciągle mieszać. Gdy beszamel zacznie gęstnieć dodać sery i wymieszać. Dodać ugotowany al dente, odcedzony makaron i całość wymieszać. Danie posypać przed podaniem pokruszoną szynką szwarcwaldzką.

Jedna myśl w temacie “Tradycyjny Mac & Cheese z szynką szwarcwaldzką

Dodaj komentarz