Zapraszam na najbardziej tuczącą, niezdrową i kompletnie niewartościową dla organizmu (no prawie) potrawę świata – makaron z serem 🙂
Mac & Cheese z szynką szwarcwaldzką:
- 300 g drobnego makaronu – u mnie kolanka,
- 100 g masła,
- 2 szklanki startego sera – u mnie mozzarella, cheddar i grana padano,
- 1 czubata łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 2 szklanki mleka,
- 1 opakowanie – kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej.
Na patelni usmażyć szynkę szwarcwaldzką – na chrupko (ma się ładnie skarmelizować). Odcedzić na papierowym ręczniku.
W sporym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, dodać mleko, sól, pieprz, startą gałkę – ciągle mieszać. Gdy beszamel zacznie gęstnieć dodać sery i wymieszać. Dodać ugotowany al dente, odcedzony makaron i całość wymieszać. Danie posypać przed podaniem pokruszoną szynką szwarcwaldzką.
Wygląda smakowicie, kusi Pani ….