Pikantna zupa z dyni piżmowej

zupa-z-dyni-pizmowejJesienna zupka z najsmaczniejszej dyni – piżmowej. Inspiracja – Jamie i Pani Jesień 😉

Pikantna zupa z dyni piżmowej:

  • 1 pęczek dymki,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 kostka bulionowa,
  • oliwa,
  • 1 mała lub 1/2 średniej dyni piżmowej,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • sól,
  • pieprz.

Na oliwie podsmażyć posiekane dymki, listki rozmarynu, chili i kostkę bulionową. Dodać obraną, wypestkowaną i pokrojoną w kostkę dynię i pokrojone marchewki, a także ciecierzycę wraz z zalewą i ok. 1 l wrzątku – przykryć i gotować do miękkości warzyw. Jeśli uznamy, że płynu jest za mało, trzeba dolać wrzątku. Zupę zblendować na gładki krem lub tylko trochę, by była gęsta, lecz wciąż z kawałkami warzyw. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Posypać odrobiną dymki.

Dodaj komentarz