Jesienna zupka z najsmaczniejszej dyni – piżmowej. Inspiracja – Jamie i Pani Jesień 😉
Pikantna zupa z dyni piżmowej:
- 1 pęczek dymki,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 papryczka chili,
- 1 kostka bulionowa,
- oliwa,
- 1 mała lub 1/2 średniej dyni piżmowej,
- 2-3 marchewki,
- 1 puszka ciecierzycy,
- sól,
- pieprz.
Na oliwie podsmażyć posiekane dymki, listki rozmarynu, chili i kostkę bulionową. Dodać obraną, wypestkowaną i pokrojoną w kostkę dynię i pokrojone marchewki, a także ciecierzycę wraz z zalewą i ok. 1 l wrzątku – przykryć i gotować do miękkości warzyw. Jeśli uznamy, że płynu jest za mało, trzeba dolać wrzątku. Zupę zblendować na gładki krem lub tylko trochę, by była gęsta, lecz wciąż z kawałkami warzyw. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Posypać odrobiną dymki.