Idealny makaron z sosem pieczarkowym

grzybkowoDlaczego idealny? Bo już dawno nie jadłam potrawy, w której tak cudownie łączyłyby się smaki – leśny grzybów, kwaskowy i orzeźwiający cytryny, pikantny chili i czosnku. Przedstawiony poniżej makaron wykonany w oparciu o przepis Jamiego zdecydowanie zostanie w mojej kuchni na lata. W zasadzie już nie mogę się doczekać kiedy znowu go przyrządzę.

Makaron z sosem pieczarkowym Jamiego (z moimi zmianami):

  • 1 mała garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki),
  • oliwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 suszonej papryczki chili,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 300 g makaronu (u mnie świderki),
  • 1 cytryna,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 serek wiejski,
  • sól,
  • pieprz.

Grzyby zalać wrzątkiem – taką ilością, by jedynie je przykrył. Odstawić. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek i pokruszone chili. Dodać pokrojone pieczarki, listki tymianku i grzyby – smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.

Zawartość patelni częściowo zblendować, ale nie na miazgę. Sos rozrzedzić odrobiną wody spod makaronu i sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać odcedzony makaron i wymieszać. Dosypać posiekaną natkę i skórkę startą z cytryny, dodać serek wiejski – wymieszać. Porcje makaronu oprószyć świeżym pieprzem i skropić oliwą.

Jedna myśl w temacie “Idealny makaron z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz