Dynia makaronowa z sosem pomidorowym

dyniamakaronowa1Dziś w programie ciekawostka. Wygląda jak makaron, a jest dynią. Od dłuższego czasu byłam ciekawa tego warzywa. Nie mogłam go nigdzie kupić, więc je wyhodowałam. Tak oto dane mi było przygotować dynię makaronową osobiście. Wnioski? Skrobanie dyni i uzyskane dzięki temu włókna przypominające makaron to rzeczywiście moment WOW. Danie wygląda bardzo efektownie, a kulinarny podstęp – iluzja makaronowa to zabawna ciekawostka. Natomiast smak pozostawia wiele do życzenia. Mimo przypraw i aromatycznego sosu potrawa nie była zachwycająca. Dynia zwyczajna, hokkaido czy piżmowa mają o wiele ciekawszy smak od makaronowej, w związku z czym to z nich zamierzam w przyszłości gotować swoje obiadki. Dynia makaronowa pozostanie dla mnie jedynie ciekawostką, choć nie ukrywam, że fajnie było się samej przekonać, jak dziwaczne to warzywo😉

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym:

  • 1/2 sporej dyni makaronowej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • żółty ser do podania.

Sos:

  • 700 ml passaty,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 pęd selera naciowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • chili w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Dynię rozkroić wzdłuż, by powstały dwie ćwiartki. Warzywo natrzeć oliwą, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 50 minut (aż dynia będzie miękka). Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, łyżką zdjąć pestki i je odłożyć, natomiast miąższ dyni zeskrobać widelcem, tworząc w ten sposób włókna wyglądające jak makaron. Dynię podawać z wyrazistym sosem, posypaną żółtym serem.

Sos: Na oliwie usmażyć pokrojony boczek, dodać drobniutko posiekaną cebulę i czosnek. Dodać bardzo drobno pokrojony seler i chwilkę dusić. Wlać passatę i ocet – gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Sos doprawić solą, pieprzem, chili, bazylią i oregano.

dyniamakaronowa2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s