Mięsny gulasz inaczej? Proszę bardzo 🙂 Od ilości składników, co prawda, może zakręcić się w głowie, ale, powiedzmy sobie szczerze – często poniższe produkty po prostu zalegają w lodówce lub spiżarni. Zatem jeśli macie pod ręką dobry schab, trochę warzyw i smaczne kiszone ogórki – instrukcję znajdziecie poniżej 🙂 Źródło przepisu – klik (trochę zmodyfikowałam).
Schab po bałkańsku:
- 5 plastrów schabu – odrobinę rozbitych,
- 1 duży por – biała i jasnozielona część,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 mała żółta papryka,
- 3 pomidory,
- 200 g pieczarek,
- kilka oliwek,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- 1/2 kupnej kostki rosołowej lub czubata łyżeczka domowej,
- natka pietruszki,
- olej rzepakowy.
Na małej patelni usmażyć na złoto na oleju rzepakowym pieczarki z czosnkiem – odstawić.
Warzywa umyć i obrać ze skórek. W sporym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojony w paseczki lub kostkę schab – gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojonego w krążki pora. Gdy zarówno mięso, jak i por, zaczną puszczać soki, dodać oliwki, usmażone czosnkowe pieczarki, pokrojone w kostkę: paprykę, ogórki, pomidory. Smażyć często mieszając. Dodać sól, pieprz, obie papryki i kostkę lub domowy rosołek, a także koncentrat i ok. 1/2 szklanki wody – wymieszać i dusić do miękkości.
Gulasz odkryć, odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką.
Podawać z ziemniakami lub ryżem, kaszą, chlebem…
Wygląda bardzo smakowicie 🙂