Schab po bałkańsku

schabikpobalkanskuMięsny gulasz inaczej? Proszę bardzo 🙂 Od ilości składników, co prawda, może zakręcić się w głowie, ale, powiedzmy sobie szczerze – często poniższe produkty po prostu zalegają w lodówce lub spiżarni. Zatem jeśli macie pod ręką dobry schab, trochę warzyw i smaczne kiszone ogórki – instrukcję znajdziecie poniżej 🙂 Źródło przepisu – klik (trochę zmodyfikowałam).

Schab po bałkańsku:

  • 5 plastrów schabu – odrobinę rozbitych,
  • 1 duży por – biała i jasnozielona część,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 mała żółta papryka,
  • 3 pomidory,
  • 200 g pieczarek,
  • kilka oliwek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • 1/2 kupnej kostki rosołowej lub czubata łyżeczka domowej,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy.

 

Na małej patelni usmażyć na złoto na oleju rzepakowym pieczarki z czosnkiem – odstawić.

Warzywa umyć i obrać ze skórek. W sporym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojony w paseczki lub kostkę schab – gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojonego w krążki pora. Gdy zarówno mięso, jak i por, zaczną puszczać soki, dodać oliwki, usmażone czosnkowe pieczarki, pokrojone w kostkę: paprykę, ogórki, pomidory. Smażyć często mieszając. Dodać sól, pieprz, obie papryki i kostkę lub domowy rosołek, a także koncentrat i ok. 1/2 szklanki wody – wymieszać i dusić do miękkości.

Gulasz odkryć, odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką.

Podawać z ziemniakami lub ryżem, kaszą, chlebem…

Jedna myśl w temacie “Schab po bałkańsku

Dodaj komentarz