Sałatka na ciepło – z ziemniakami i fetą :)

ziemniaczanaPowoli, powoli przechodzimy z diety letniej w jesienną. Już za moment, już za chwilę, zamiast lekkich zupek i sałatek, serwować będziemy zupy-kremy, pożywne tarty, gulasze i leczo. Super! Osobiście uwielbiam zaopatrzenie wrześniowo-październikowych straganów – nic tylko gotować, bo pomysły same pchają się do głowy.

Moje dzisiejsze danie stoi jakby pomiędzy latem a prawdziwą jesienią. Czyli zupełnie tak jak ja – na stopach sandałki, na szyi szalik 😉

Sałatka na ciepło – z ziemniakami i fetą:

  • 10 mniejszych lub 5 średnich ziemniaków – ugotowanych i pokrojonych w dużą kostkę,
  • 1 dymka,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka cienkich plastrów wędzonego boczku,
  • 1 duża garść oliwek,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół (u mnie transylwańskie),
  • sól,
  • pieprz.

Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupiąco, następnie odłowić go na papierowy ręcznik, a na wytopionym tłuszczu odsmażyć ziemniaki z dodatkiem listków tymianku i zgniecionego czosnku.

W dużej misce wymieszać boczek, czosnkowo-tymiankowe ziemniaki, posiekaną dymkę, pokrojone oliwki i zioła. Ew. doprawić solą i pieprzem. Sałatkę rozłożyć na talerze, a wierzch posypać kostkami fety.

Dodaj komentarz