Śródziemnomorskie kotleciki z kurczaka

srodziemnomorskieSmaczne, kolorowe, sycące. Jest przy nich trochę zabawy, ale co tam – raz na jakiś czas można.

Śródziemnomorskie kotleciki z kurczaka:

  • 1 i 1/2 piersi z kurczaka (pozostałe 1/2 można usmażyć pieskowi),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • kilka zielonych oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.

Mięso z kurczaka pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać posiekane suszone pomidory, wypestkowane oliwki, mozzarellę, zeszkloną wcześniej cebulkę, czosnek, a także majonez, jajko, kaszę i wszystkie przyprawy. Masę wymieszać, odrywać małe porcje, toczyć kulki i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki delikatnie spłaszczając panierowane kulki łopatką. Gdy kotleciki są złotobrązowe z obu stron odsączyć je na ręczniku papierowym. Podawać np. z sałatką coleslaw i ryżem.

2 thoughts on “Śródziemnomorskie kotleciki z kurczaka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s