Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami i fetą

Komosa1Komosa ryżowa coraz śmielej poczyna sobie w naszej kuchni. Nie jest to co prawda dla nas produkt, który chcielibyśmy jadać każdego dnia i o każdej porze, ale od czasu do czasu wyjątkowo nam smakuje. Poniższy przepis sprawdza się idealnie gdy za oknem prawie 30 stopni i nikomu nie chce się długo stać nad garami. A resztki? Są świetne do lunchboxa 🙂

Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami i fetą:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • oliwa,
  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 3 łyżki bazyliowego pesto,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • kilkanaście oliwek,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • świeża bazylia lub kolendra do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Cukinię, cebulę i pomidory obrać ze skórki i pokroić w kawałki wielkości kęsa. W naczyniu żaroodpornym wymieszać z oliwą, solą i pieprzem warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Całość piec w 200 stopniach ok. 20 minut.

Komosę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i z pesto.

Upieczone warzywa, wraz z powstałymi sosami, wymieszać z posiekanymi oliwkami i bazyliową komosą, ew. doprawić. Całość przełożyć do ładnej miski, posypać fetą i listkami kolendry lub bazylii.

Komosa2

Jedna myśl w temacie “Komosa ryżowa z pieczonymi warzywami i fetą

  1. Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz