Serdecznie zapraszam na zdrowszy od tradycyjnych deserów jagielnik o smaku kokosowym z dodatkiem pierwszych w tym roku malin.
Kokosowy jagielnik z malinami:
- 1/2 paczki okrągłych biszkoptów,
- 2-3 łyżki stopionego masła,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- maliny do dekoracji.
Biszkopty zmielić na piasek i wymieszać z płynnym masłem. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24 cm (dno warto wcześniej wyłożyć pergaminem). Masę ciasteczkową wygładzić.
Kaszę dwukrotnie przelać wrzątkiem, odcedzić, a następnie ugotować w zwykłym mleku (ok. 20 minut). Do miękkiej kaszy dodać cukier, esencję waniliową, gęstą część mleka kokosowego, wiórki kokosowe i sok z cytryny – zmiksować. Masę jaglaną przelać do tortownicy, wygładzić i piec godzinę w 180 stopniach.
Gotowe ciasto całkowicie wystudzić, a przed podaniem udekorować malinami. Jagielnik jest dość suchym ciastem, więc warto się zastanowić nad dodaniem lodów, bitej śmietany, owocowego sosu itp….
Pyszne ciasto do kawki 🙂