Zapraszam na leciutką zupę groszkową z wyraźnym aromatem świeżej bazylii, czyli „miseczkę płynnej wiosny”. Przepis Jamie’go.
Zupa z groszku z bazylią (z moimi zmianami):
- 6-7 dymek,
- ok. 1 l bulionu warzywnego,
- 750 g mrożonego groszku,
- 1/2 pęczka świeżej bazylii,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekane dymki (część zielonych piórek odłożyć na potem). Dodać groszek i bulion – gotować ok. 10 minut. Dodać pół posiekanej bazylii i całość zmiksować na krem. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem, porcje zupy posypać resztą posiekanych dymek i bazylii. Podawać ze świeżym pieczywem.
Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna