Zupa z groszku z bazylią

GroszkowaZapraszam na leciutką zupę groszkową z wyraźnym aromatem świeżej bazylii, czyli „miseczkę płynnej wiosny”. Przepis Jamie’go.

Zupa z groszku z bazylią (z moimi zmianami):

  • 6-7 dymek,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • 750 g mrożonego groszku,
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekane dymki (część zielonych piórek odłożyć na potem). Dodać groszek i bulion – gotować ok. 10 minut. Dodać pół posiekanej bazylii i całość zmiksować na krem. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem, porcje zupy posypać resztą posiekanych dymek i bazylii. Podawać ze świeżym pieczywem.

Jedna myśl w temacie “Zupa z groszku z bazylią

  1. Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz