Czerwony kurczak Audrey Hepburn i makaron z polskim pesto

Czerwony4Myślę, że nie jestem jedyną osobą, która sięgnęła ostatnio po książkę „Audrey w domu”, w której Luca Dotti – syn legendarnej aktorki – opowiada o swojej mamie, a właściwie o tym, jaka była na co dzień, wśród rodziny i przyjaciół.

Osobom, dla których Audrey Hepburn jest nie tylko ładną buzią uśmiechającą się z popularnych plakatów i gadżetów, fanom rzeczywiście kochającym filmy z jej udziałem, doceniającym jej ponadczasowy szyk, a także wiedzącym co nieco o humanitarnej działalności gwiazdy, nie trzeba na pewno polecać innych, niezwykle poruszających biografii, które ukazały się na polskim rynku. Obraz Audrey wyłaniający się z książek o jej życiu to bardzo często obraz uroczej kury domowej, włoskiej mammy, nad życie ceniącej spokój, piękno, prostotę, czas spędzany z bliskimi w domowym zaciszu, w pachnącej dobrym jedzeniem kuchni.

Wszystkich zainteresowanych tym, jak jadała ikona kina i mody, zachęcam do przeczytania „Audrey w domu”, a jeśli komuś nie po drodze do biblioteki, to poniżej przedstawiam jeden z przepisów zaczerpniętych z tej nietypowej książki kucharskiej.

Czerwonego kurczaka, będącego jednym z ulubionych dań kochanej Audrey, podałam z pysznym makaronem z polskim pesto, przygotowanym na bazie liści rzodkiewki i natki pietruszki oraz z zieloną sałatą rzymską. Wyszło z tego naprawdę wspaniałe niedzielne danie obiadowe.

Czerwony kurczak Audrey Hepburn i makaron z polskim pesto (z moimi zmianami):

Kurczak:

  • oliwa extra virgin,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1/2 szklanki wermutu,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona bazylia.

Pesto:

  • 1 garść listków rzodkiewki,
  • 1 garść listków pietruszki,
  • 1 garść startego sera np. goudy,
  • 1 garść słonecznika,
  • sok i skórka z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa extra virgin lub olej rydzowy,
  • gruba sól,
  • pieprz.

Oraz:

  • 250-300 g makaronu,
  • 1 sałata rzymska.

Dzień wcześniej, na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i na niej zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekane chili bez pestek i rozgniecione na pastę pomidory, doprawić solą, pieprzem i bazylią – gotować 15 minut, czasem mieszając. Sos wystudzić i włożyć do niego przekrojone wzdłuż na pół piersi kurczaka – przykryć i odstawić na noc do lodówki.

Kolejnego dnia kurczaka wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać wermutem, doprawić dodatkowo odrobiną soli, pieprzu i bazylii – przykryć i zapiekać w 180 stopniach przez 45-55 minut. Pod koniec pieczenia odkryć na chwilę kurczaka, by wierzch się zarumienił.

Czerwony2

W moździerzu utłuc: szczyptę grubej soli, liście rzodkiewki, pietruszkę, obrany czosnek, uprażony na suchej patelni słonecznik, ser, sok i skórkę z cytryny. Dodać oliwę lub olej, doprawić pieprzem. Proporcje należy dobrać tak, by powstał dość gęsty, oleisty sos, który ładnie oblepi makaron.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić i wymieszać w dużej misce z pesto.

Czerwony3

Kurczaka podawać z zielonym makaronem i z czystą, suchą, poszarpaną sałatą rzymską.

Czerwony1

4 thoughts on “Czerwony kurczak Audrey Hepburn i makaron z polskim pesto

  1. Pingback: Top 5 – maj 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s