Meksykańska zupa pomidorowa z fetą i nachos

MeksykańskaRekomendacją dzisiejszego przepisu (zainspirowanego książką Jamie’go „Superfood…”), będzie krótka opowieść.

Dawno, dawno temu, czyli niemal przed dwoma tygodniami, rozebrało mnie choróbsko. Paskudne przeziębienie z gorączką, katarem i bólem gardła. Obowiązki zawodowe nie pozwoliły mi, niestety, zostać w ciepłym łóżeczku i leczyć się herbatką z pigwą, zatem od 6:45 byłam zwarta i gotowa do pracy (czyt. zasmarkana i obolała, ale owszem – siedząca grzecznie przy biureczku). Po ośmiu godzinach intelektualnej harówy, megaważnym spotkaniu i dotarciu do domu, rodzina stanęła na wysokości zadania, proponując rozmrożenie jakiegoś awaryjnego obiadu lub zamówienie czegoś smacznego na wynos. Odmówiłam. Czułam podskórnie, że zaplanowany na ten dzień obiad postawi mnie na nogi. Dlaczego? Pozwólcie, że wyliczę: kolendra, chili, czosnek, wysoka temperatura i pyszny smak. Ledwo trzymając pion przygotowałam obłędnie rozgrzewające danie, a potem siup – do łóżka.

Przeczucie się potwierdziło – po 24 godzinach choroba minęła prawie całkowicie. Dlatego dziś do grona potraw leczniczych proponuje dopisać tę cudowną gęstą zupę. Smacznego!

Meksykańska zupa pomidorowa z fetą i nachos:

  • 700 ml passaty,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/3 łyżeczki kuminu,
  • 4 dymki,
  • 1 świeże chili,
  • ½ pęczka świeżej kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • ½ opakowania sera typu feta,
  • 1 limonka,
  • 1 batat,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 paczka serowych nachos.

Batata obrać, pokroić w słupki – wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą, solą i pieprzem. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach, aż frytki będą miękkie w środku i rumiane na brzegach.

W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Na niej zeszklić posiekane białe części dymek, czosnek, łodyżki kolendry i chili. Dodać mieloną kolendrę, kumin, passatę i odcedzoną ciecierzycę oraz dolać wody jeśli zupa jest za gęsta. Dusić 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z limonki.

Porcje zupy posypać pokruszoną fetą, listkami kolendry, posiekaną zieloną dymką. Podawać z serowymi nachosami, batatem i cząstkami limonki.

2 myśli w temacie “Meksykańska zupa pomidorowa z fetą i nachos

  1. Pingback: Top 5 – kwiecień 2016 | Kultura Kulinarna

Dodaj komentarz