Sezamowa babka z tahini

BabkatahiniLubicie sezamki? Jeśli tak – oto deser specjalnie dla Was. Zapraszam na sezamową babkę z tahini. Źródło: klik.

Sezamowa babka z tahini:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g pasty tahini,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g sezamu + do wysypania formy,
  • masło do posmarowania formy.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać sezamem (nie żałować, to wtedy skórka będzie bardzo rumiana i chrupiąca).

Jajka ubić z cukrem na jasny i puszysty kogel-mogel, dolać olej, mleko i tahini – szybko wymieszać, żeby tylko składniki się połączyły. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sezam – ponownie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej foremki. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Babkę studzić na kratce.

 

 

5 thoughts on “Sezamowa babka z tahini

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s