A czasami nas najdzie na polędwiczkę wieprzową. Np. taką…
Polędwiczka wieprzowa w sosie jabłkowym z ryżem:
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 2 jabłka,
- 1 cm kawałek imbiru,
- kilka małych, cienkich marchewek,
- gałka muszkatołowa,
- oliwa,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka cukru lub miodu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 200 g ryżu naturalnego,
- sól,
- pieprz.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do garnka wrzucić jabłka – umyte, pokrojone, wydrylowane, ale ze skórką. Dodać obrany i pokrojony imbir oraz oskrobane marchewki. Zalać wrzątkiem (tyle, by przykrył warzywa i owoce). Gotować 10 minut. Marchewki wyłowić i odstawić, a jabłka z imbirem zmiksować na mus. Mus doprawić solą i pieprzem i pozostawić na ogniu, by trochę odparował.
Umytą i osuszoną polędwiczkę wytarzać w soli, pieprzu i świeżo startej gałce muszkatołowej. Na patelni rozgrzać odrobinkę oliwy i na niej obsmażyć mięso z wszystkich stron na brązowo. Polędwiczkę przełożyć do wrzącego sosu jabłkowego – przykryć i gotować ok. 20 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier lub miód. Gdy cukier się rozpuści i zacznie karmelizować dodać marchewki i smażyć je, aż ładnie się przypieką i pokryją pomarańczową glazurą.
Mięso wyłowić na talerzyk i odstawić, by odpoczęło, a następnie pokroić w plastry. Sos wymieszać z jogurtem.
Na odcedzonym ryżu ułożyć polędwiczkę, wszystko polać sosem jabłkowym, udekorować glazurowanymi marchewkami.