Makaronowa zapiekanka z brokułem i porami

ZapiekankaDziś szybciutko – delikatne danie makaronowe na obiad w środku tygodnia.

Makaronowa zapiekanka z brokułem i porami:

  • 500 ml passaty,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 700 ml mleka,
  • 60 g mąki,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 100 g starego żółtego sera np. havarti,
  • 2 pory (biała i jasnozielona część),
  • 200 g makaronu np. świderków,
  • 1 brokuł,
  • sól,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • przyprawa „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”.

Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować do miękkości w posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.

W rondelku zagotować passatę z cukrem i płatkami chili – dosolić i odparowywać przez 15 minut często mieszając – odstawić.

W drugim garnku stopić połowę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać gorące mleko, doprawić solą, pieprzem i musztardą, wsypać połowę sera i wymieszać. Gdy sos zgęstnieje, wyłączyć ogień.

Na patelni stopić resztę masła i na nim zeszklić pokrojone w krążki pory. Makaron ugotować al dente i odcedzić.

Gorący makaron wymieszać z połową sosu serowego, porami i brokułem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć warstwę makaronową, polać ją resztą passaty. Wierzch polać resztą sosu serowego i posypać serem. Oprószyć płatkami chili i przyprawą z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Całość zapiekać 25 minut w 200 stopniach.

3 myśli w temacie “Makaronowa zapiekanka z brokułem i porami

Dodaj komentarz