Dziś szybciutko – delikatne danie makaronowe na obiad w środku tygodnia.
Makaronowa zapiekanka z brokułem i porami:
- 500 ml passaty,
- 1 łyżeczka cukru,
- 700 ml mleka,
- 60 g mąki,
- 80 g masła,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- 100 g starego żółtego sera np. havarti,
- 2 pory (biała i jasnozielona część),
- 200 g makaronu np. świderków,
- 1 brokuł,
- sól,
- pieprz,
- płatki chili,
- przyprawa „suszone pomidory z bazylią i czosnkiem”.
Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować do miękkości w posolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzić i odstawić.
W rondelku zagotować passatę z cukrem i płatkami chili – dosolić i odparowywać przez 15 minut często mieszając – odstawić.
W drugim garnku stopić połowę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać gorące mleko, doprawić solą, pieprzem i musztardą, wsypać połowę sera i wymieszać. Gdy sos zgęstnieje, wyłączyć ogień.
Na patelni stopić resztę masła i na nim zeszklić pokrojone w krążki pory. Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Gorący makaron wymieszać z połową sosu serowego, porami i brokułem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć warstwę makaronową, polać ją resztą passaty. Wierzch polać resztą sosu serowego i posypać serem. Oprószyć płatkami chili i przyprawą z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Całość zapiekać 25 minut w 200 stopniach.
Bardzo lubię wszelkie zapiekanki, są tanie, smaczne i wydajne 🙂
Czy w przepisie koniecznie trzeba użyć musztardy? Czy można ewentualnie innej niż dijon?
Można musztardę zastąpić inną niż dijon. Można też z niej całkiem zrezygnować i dać nieco więcej pieprzu. Pozdrawiam 🙂