Cytrynowy kurczak z sałatką z awokado i frytkami z batatów

zawokadoDziś nieco tropikalnie, cytrynowo, zdecydowanie smacznie i bardzo, bardzo sycąco🙂 Inspiracja – Jamie. Wybaczcie zdjęcie, ale nie chciałam z powodu beznadziejnego światła i brzydkiego kadru, rezygnować z publikacji naprawdę świetnego przepisu…

Cytrynowy kurczak z sałatką z awokado i frytkami z batatów:

  • 4 udka kurczaka bez skóry i kości,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • skórka i sok z 1 cytryny,
  • oliwa,
  • 1 duży batat,
  • 2 bardzo dojrzałe awokado,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • kilka łyżek hummusu,
  • sałata z winegretem.

Awokado obrać, wypestkować i pokroić w kostkę, a następnie (jeśli to możliwe) zgnieść owoce na pastę. Awokado wymieszać z sokiem z cytryny – doprawić solą i pieprzem – gotowe.

Bataty obrać i pokroić w łódeczki, wymieszać z oliwą w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą i połową płatków chili oraz igiełkami rozmarynu. Piec w 200 stopniach ok. 25 minut, czasem obracając.

Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, połową płatków chili i skórką z cytryny – usmażyć na oliwie z obu stron na złotobrązowo (ok. 5 minut z każdej strony). Przed podaniem koniecznie trzeba sprawdzić czy mięso upiekło się również w najgrubszym miejscu.

Skwierczącego kurczaka podawać z frytkami z batatów, sałatką z awokado, hummusem i sałatą wymieszaną z ulubionym winegretem.

One thought on “Cytrynowy kurczak z sałatką z awokado i frytkami z batatów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s