Lekkie spaghetti z twarożkiem i brokułami

ZbrokułemCzęsto jest tak, że przepisy Jamie’go są dla mnie bazą do własnych eksperymentów. Opieram się na jego pomysłach, trickach albo zestawieniach smakowych, by później dobrać własne składniki, pozmieniać proporcje przypraw, dopasować brytyjskie wariactwa do naszych polskich podniebień. Tak też było z dzisiejszym spaghetti, a korzystałam z receptury z „Superfood na co dzień”.

Lekkie spaghetti z twarożkiem i brokułami:

  • 300 g spaghetti,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili,
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 brokuł,
  • 5-6 łyżek kremowego twarożku.

W woku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek, pokrojone w paseczki pomidory oraz skórkę startą z wyszorowanej wcześniej cytryny. Chwilkę smażyć. Dodać sok z cytryny i płatki chili. Całość przykryć i trzymać na malutkim ogniu do momentu, aż pozostałe składniki będą gotowe do użycia.

W międzyczasie brokuła podzielić na mini różyczki i umyć. Makaron wrzucić do posolonego wrzątku i gotować wg instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron będzie już prawie gotowy do gara dorzucić brokuła. Gdy makaron będzie ok, a brokuł nieco zmięknie, odlać wodę. Makaron i brokuła dodać do woka z gorącymi pomidorami z czosnkiem i wymieszać. Dodać twarożek – doprawić solą i pieprzem – wymieszać. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz