Proste jabłka pod kruszonką

JabłkaCzasem najprostsze desery są najlepsze. I – oczywiście najszybciej znikają z talerzyków😉

Jabłka pod kruszonką:

  • 4 spore jabłka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki krupczatki,
  • 150 g masła + 2 łyżki do posmarowania formy,
  • szczypta soli.

Mąkę zagnieść z solą, cukrem i masłem – szybko i śmiało. Z ciasta uformować kulę i schować ją na pół godzinki do lodówki.

Jabłka obrać i wydrylować, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, wanilią i kardamonem.

Naczynie posmarować masłem. Ułożyć warstwę jabłek. Ciasto pokruszyć na jabłka, tak, by wszystkie owoce były przykryte. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut (ciasto ma być rumiane). Podawać na ciepło lub zimno – jak kto woli.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s