Kurczak cacciatore Jamie’go

CacciatoreNowa książka Jamie’go Olivera pojawiła się już w księgarniach. Jeszcze jej nie posiadam…:( Ale dzięki dodatkowi do magazynu „Palce lizać”, mogłam już wypróbować jeden z przepisów na „Superfood na co dzień”. Wybór padł na kurczaka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami, oliwkami i chlebem. Z czystym sumieniem mogę polecić to danie osobom lubiącym intensywne smaki, wyraziste sosy i łatwe do podania dania jednogarnkowe 🙂

Kurczak cacciatore Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 1 cebula,
  • 1 por (biała część),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • oliwa,
  • 1 liść laurowy,
  • 500 g dyni,
  • 100 g małych pieczarek,
  • 10-12 pałek z kurczaka bez skóry,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 2 puszki pomidorów,
  • kilkanaście zielonych oliwek,
  • świeży chleb do podania,
  • sól,
  • pieprz.

Cebulę obrać i pokroić w ósemki, pora i czosnek w plastry, boczek w paseczki, rozmaryn drobno posiekać. W żaroodpornym dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać boczek, rozmaryn i liść laurowy – usmażyć na chrupko. Dodać cebulę, czosnek i pora – smażyć 10 minut. Dodać oczyszczone grzybki i obraną, pokrojoną w kostkę dynię – wymieszać. Dodać pałki z kurczaka i łyżkę soli, wlać wino i odparować połowę. Dodać posiekane pomidory i szklankę wody. Dodać wydrylowane oliwki – wymieszać i wstawić gar do nagrzanego do 200 stopni pieca. Piec ok. 1,5 godziny, aż sos zgęstnieje (można go dodatkowo zagęścić mąką), mięso zacznie odpadać od kości, a dynia będzie miękka. Przed podaniem potrawę doprawić solą i pieprzem. Podawać z dobrym chlebem.

Dodaj komentarz