Placki twarogowe z boczkiem i karmelizowaną cebulą

PlackitwarogoweOto nowa propozycja na jesienny obiad lub kolację w wersji wytrawnej. Dzięki twarożkowi placki są troszkę lżejsze od tradycyjnych ziemniaczanych, a dodatek boczku i żółtego sera sprawia, że z talerza nie wieje nudą.

Placki twarogowe z boczkiem i karmelizowaną cebulą:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 4 jajka,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 szklanka startego dobrego żółtego sera,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć skwarki. Skwarki odłożyć na ręcznik papierowy, by odciekły. W misce wymieszać twaróg, jajka, mąkę, posiekany szczypiorek, skwarki, starty żółty ser, sól, pieprz. Do wytopionego z boczku tłuszczu dolać troszkę oleju i usmażyć na nim placuszki z masy serowej – z obu stron po ok. 5 minut, na złoto. Po zdjęciu z patelni, placki trzeba odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Karmelizowana cebula: na maśle zeszklić pokrojone w piórka cebule – na małym ogniu, bardzo powoli, żeby zmiękła. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet – wymieszać i smażyć, aż cebula nabierze ładnego koloru, ocet wyparuje, a cukier się skarmelizuje. Porcje cebuli wyłożyć na ciepłe placki. Udekorować świeżą natką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s