Z pewnością wiecie, że w Polsce wreszcie zaczął się ukazywać magazyn kulinarny Jamiego Olivera. Już po szybkim przejrzeniu jesiennego numeru można zauważyć i docenić bogactwo najświeższych pomysłów i inspiracji na szybkie obiady, słodkie desery i włoskie smakołyki. Szczerze powiedziawszy – u mnie każde zdjęcie wywołuje mały ślinotok. W pierwszej kolejności postanowiłam wypróbować przepis na grillowane kanapki z kurczakiem i surówką z buraków. Wyszło z tego lekkie, świeże, w miarę szybkie, kolorowe i mega zdrowe danie. Świetna obiadokolacja.
Grillowane kanapki z kurczakiem i burakiem Jamiego (z moimi zmianami):
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżka listków tymianku,
- oliwa,
- 4 udka z kurczaka bez skóry i kości,
- 1 surowy burak,
- 1 marchew,
- 1/4 białej lub czerwonej kapusty,
- 1 małe chili,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 4 ciabatty,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
W średniej miseczce wymieszać połowę soku z cytryny z tymiankiem, dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Tak powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.
W większej misce wymieszać starte na tarce: buraka, marchew i kapustę. Dodać sól, pieprz, drobno posiekane chili, resztę soku z cytryny i łyżkę oliwy.
W małej miseczce wymieszać jogurt z solą, zgniecionym czosnkiem i skórką z cytryny.
Na rozgrzany ruszt grilla elektrycznego lub tradycyjnego położyć kurczaka – usmażyć go na złotobrązowo z obu stron. Pod koniec smażenia mięsa, obok na ruszcie, położyć przekrojone ciabatty, by się podpiekły.
Do każdej ciabatty nałożyć łychę cytrynowo-czosnkowego jogurtu, porcję chrupiącego kurczaka i duuuuuuużo surówki.
Pingback: Top 5 – październik 2015 | Kultura Kulinarna