Tydzień z Pascalem – schab w sosie pomidorowo-pieczarkowym z puree ziemniaczanym i borowikowym pudrem

BorowikoweBrzmi ekskluzywnie, prawda? I takie właśnie jest to danie. Pewnie gdybyśmy nie posiadali w spiżarni ususzonych prawdziwków, które moja mama uzbierała jesienią, nie moglibyśmy sobie pozwolić na takie kulinarne cuda. A tak – zapraszam na wspaniały schab w aromatycznym sosie, z dodatkiem aksamitnego puree o niespotykanym smaku. Ja takie potrawy nazywam restauracyjnymi, bo wiem, że gdybym miała więcej czasu na kombinowanie z prezentacją dania, osiągnęłoby ono prawdziwie restauracyjny poziom.

Schab w sosie pomidorowo-pieczarkowym z puree ziemniaczanym i borowikowym pudrem (z moimi zmianami):

  • 3 plastry schabu, bez błonek,
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę,
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 100 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 puszka pomidorów, posiekanych, razem z sosem,
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • 30 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 30 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
  • odrobina cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucić do osolonej wody, ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso z obu stron doprawić solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Podsmażone plasterki schabu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć dodając posiekaną cebulę, czosnek i oregano. Po chwili dodać białe wino, pomidory razem z sokiem i 3 szczypty cukru. Dodać sól i pieprz. Całość wymieszać. Gotować do momentu zagęszczenia sosu. Sos przelać do naczynia ze schabem, polać nim schab, rozprowadzić go na całej powierzchni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).

W czystym garnku zagrzać mleko i masło. Suszone borowiki zmiksować na puder borowikowy. Ziemniaki przełożyć z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodać 200 g śmietanki oraz puder borowikowy. Płyn przelać do ziemniaków. Wszystko zmiksować na purée. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyjąć z piekarnika, dodać ½ pęczka posiekanej bazylii, całość wymieszać. Podawać na goroąco.

Jedna myśl w temacie “Tydzień z Pascalem – schab w sosie pomidorowo-pieczarkowym z puree ziemniaczanym i borowikowym pudrem

Dodaj komentarz