Tydzień z Pascalem – drobiowe placuszki po azjatycku

PlacuszkiZdaję sobie sprawę z tego, że nie jestem specem od kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Nie jestem też największą ich fanką. Ale od czasu do czasu lubię te smaki, zapachy, ten zupełnie inny, egzotyczny wymiar jedzenia. Drobiowe placuszki Pascala to taka kuchnia azjatycka w wersji soft. Składniki są łatwo dostępne, wykonanie prościutkie, a gotowe danie bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Nie wiem jak Wy, ale ja przepadam za świeżą kolendrą, dlatego nie żałowałam jej przy placuszkach. Zapraszam więc na kolorową podróż do krainy kolendry i pistacji!

Drobiowe placuszki po azjatycku (z moimi zmianami):

  • 700 g piersi kurczaka,
  • 150 g gotowanej szynki,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 dymka,
  • 70 g bułki tartej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego,
  • 1 garść pistacji bez łupinek,
  • sok z 1/2 pomarańczy.

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić również szynkę i wymieszać z kurczakiem. Dodać posiekaną dymkę i kolendrę, czosnek roztarty ze szczyptą soli, bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem – porządnie wymieszać. Dłońmi formować małe placuszki i smażyć z obu stron na oliwie. Złote kotleciki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Sos – sos chili wymieszać z sosem sojowym, posiekanymi pistacjami i sokiem z pomarańczy.

Podawać z sałatą i np. ze świeżym pieczywem lub kuskusem.

Placuszki3

Placuszki2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s