Skrzydełka teriyaki:
- 10 skrzydełek kurczaka,
- 2 łyżki ziaren sezamu,
- 4 łyżki sosu teriyaki,
- 1 łyżeczka pasty z chili np. bombetty,
- 2 dymki,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- do smaku: sól, pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Skrzydełka umyć i osuszyć. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać mięso i smażyć 2-3 minuty z obu stron, by się zarumieniło. Przyprawić solą i pieprzem (nie za dużo), dodać pastę z chili i sos teriyaki – wymieszać. Całość zalać wrzątkiem – taką ilością, by mięso było zakryte. Dusić 30 minut pod przykryciem.
Skrzydełka odkryć i smażyć, aż płyn częściowo odparuje i zgęstnieje. Na patelnię wlać ocet i wymieszać, wyłączyć ogień gdy sos ponownie zgęstnieje.
Przed podaniem skrzydełka posypać posiekaną dymką i uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawać np. z kuskusem i surówką z białej kapusty.
Jutro na moją patelnię trafią skrzydełka – wyglądają smakowicie
Pani Kingo dzięki Pani przepisom moja kuchnia staje się smaczna i nowoczesna -pozdrawiam i dziękuję