Ryż zapiekany po włosku z salami:
- 1 szklanka ryżu arborio,
- 2/3 opakowania salami pepperoni (w cienkich plasterkach),
- 2 cebule,
- 100 g mascarpone,
- 1 szklanka startego pecorino,
- do smaku: sól, pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Na oleju mocno przysmażyć pokrojone w grube pióra cebule – mają się zabrązowić. Dodać salami i smażyć kolejnych kilka minut, by również ono się zarumieniło. Dodać suchy ryż i wymieszać. Po minutce dodać sól, pieprz i wrzątek – mniej więcej tyle, by woda sięgała ok. 1 cm ponad ryż. Dodać mascarpone i połowę pecorino – wymieszać.
Jeśli patelnia nie nadaje się do piekarnika, jej zawartość trzeba przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać resztą sera. Naczynie przykryć pokrywą lub owinąć folią aluminiową. Zapiekać w 180 stopniach 45 minut. Gdy po skosztowaniu okaże się, że ryż wchłonął płyn i zmiękł, zapiekankę można odkryć i jeszcze chwilę potrzymać w piecu, by wierzch się zarumienił. Gotowe.